Universal Music Groups legendariska artister

Genom åren har Universal Music Group (UMG) varit skivbolag till både legendariska artister som aldrig kommer glömmas, men även till artister som glömts bort väldigt fort. Idag har UMG flertalet av de stora namnen inom musikens värld under sig, dessa är kanske artister som vi i framtiden kallar för legendarer. Artister som var aktiva och till och med avslutade sin karriär inom musiken innan UMG bildades går idag under UMG eller under UMG:s olika dotterbolag. Hit kan nämnas namn som The Beatles, ABBA, Bob Marley och Tupac Shakur. Med alla omorganiseringar och uppköp bland skivbolagen under årens gång så är det dock så att flera olika skivbolag, allt från stora till små, varit dessa artisters skivbolag en gång i tiden. Detta gäller även de stora banden som än idag är aktiva, till exempel Iron Maiden och Queen.

Iron Maiden

Iron Maiden bildades 1975 och är än idag aktiva, även om man bytt medlemmar femton gånger. Dock är två av originalmedlemmarna kvar i bandet än idag, grundaren och basisten Steve Harris och gitarristen Dave Murray. Bandet är ett av de mest inflytelserika och framgångsrika någonsin och har varit huvudattraktion på flertalet stora festival runt om i hela världen. Deras genre är heavy metal och med sina sexton album genom åren har de sålt ungefär 100 miljoner album. Förutom dessa album har de även givit ut sexton studioalbum, elva livealbum, sju samlingsalbum, fyra samlingsboxar, flera DVD med filmade livespelningar och ett flertal singlar. Sedan 2003 är det det nordamerikanska skivbolaget Universal Music Publishing Group, som ingår i UMG, som är Iron Maidens skivbolag. Sedan 2003 har man givit ut fem album med Iron Maiden, varav ett är ett livealbum.

Queen

Det legendariska bandet Queen, bildades 1970 i London av Brian May, Freddie Mercury och Roger Taylor. Bandet blev snabbt mycket stort under 1970-talet och är sedan dess ett av Storbritanniens mest framgångsrika band. Efter Freddie Mercurys död i slutet av 1991 så upplöstes inte bandet utan man fortsatte, efter bland annat en hyllningskonsert till Mercury, ge ut bland annat studioalbum, och bandet är aktivt än idag. Dock har inget renodlat musikalbum getts ut sedan 1995, men bandet gör fortfarande konserter och har gett ut ett antal livealbum och samlingsalbum. Det senaste samlingsalbumet, Queen Forever, gavs ut 2014 och innehåller förutom tidigare utgivet material även tre nya låtar där det är Freddie Mercury som sjunger texten. En av de nya låtarna, ”There Must Be More To Life Than This” är en duett mellan Mercury och Michael Jackson. Queen och Universal Music Group undertecknade ett exklusivt långsiktigt avtal 2010, inför dagen för 40-årsdagen av gruppens bildande. Det nya avtalet med UMG täcker världen utanför Nordamerika och Queens musik kommer att distribueras av UMG:s dotterbolag Island Records från och med 1 januari 2011. Universal Music Group har självklart andra världsartister, som till och med är mer kända än dessa legendariska banden bland den yngre befolkningen. De möjliga framtida legendariska artisterna som går under UMG idag är exempelvis Lady Gaga, Robbie Williams och Katy Perry.