Universal Music Group

Universal Music Group (UMG) är ett amerikanskt globalt musikbolag som i sin tur är ett dotterbolag till det franska mediakonglomeratet Vivendi. Huvudkontoret ligger i Santa Monica, Kalifornien. UMG är ett av de tre stora skivbolagen som brukar kallas för ”Big Three”. UMG är dock det största av de tre och därmed världens största skivbolagskoncern med nationella bolag i 71 länder.

Historia

UMG var en gång kopplat till filmstudion Universal Pictures. Ursprunget av UMG går så långt tillbaka som år 1934, men anorna går egentligen tillbaka ända till 1898 genom Deutsche Grammophon. 1934 var året då den amerikanska filialen av det brittiska Decca Records bildades. Decca Records omorganiserades både nationellt och internationellt under åren och 1962 slogs den amerikanska grenen av Decca Records ihop med MCA Records. MCA Records köptes i sin tur av Seagram 1996 och då bildades UMG. Den nuvarande organisationen bildades när Seagram köpte PolyGram år 1998 och fusionerade det med Universal Music Group 1999. Efter en massa omorganisationer och uppköp bland moderbolagen så blev i februari 2006 helägt av det franska Vivendi när de köpte de sista 20 procenten från dåvarande Matsushita (idag Panasonic Corporation). I sin väg mot att bli världens största skivbolag så gjordes ett viktigt köp är 2012 för UMG. Ett av de största namnen i musikvärlden, det brittiska skivbolaget EMI, såldes 2012 av Citigroup till UMG. Andra skivbolag, som Warner Music Group, var också intresserade av att köpa EMI. Då UMG med detta förvärv skulle bli ännu större granskade både EU och amerikanska myndigheter köpet för att inte en monopolsituation skulle uppstå. De godkände köpet med kravet att UMG skulle göra sig av med vissa skivmärken, vilket de gjorde. Sedan 2012 har UMG växt ännu mer med småförvärv av skivbolag och UMG är idag moderbolag till många skivbolag.

Skivbolag och artister

De skivbolag som ingår i UMG idag är så pass många att det knappt går att räkna dem. Anledningen till det är att de äger femton skivbolag som i sin tur är moderbolag till dussintals andra mindre skivbolag. De femton skivbolagen är Interscope Geffen A&M Records, Capitol Music Group, Republic Records, Island Records, Def Jam Recordings, Caroline Records, Universal Music Group Nashville, Universal Music Latin Entertainment, The Verve Label Group, Universal Music Enterprises, Eagle Rock Entertainment, Universal Music UK, Universal Music France, Universal Music Japan och Universal Music Sweden. Dessa femton skivbolag äger i sin tur en massa mindre skivbolag, och vissa av de mindre skivbolagen äger ännu mindre skivbolag. Så kan man hålla på ända tills man tappat bort vad man höll på med. UMG är riktigt stora, vi sammanfattar det så. Artister under UMG är alltifrån okända till de allra största, inom alla genrer. Här finns namn som Avicci, Eminem, Flo Rida, Madonna, Metallica, Katy Perry, Rod Stewart, Sam Smith, U2 och till och med Yngwie Malmsteen. Förutom de stora namnen finns det de små inhemska artisterna som ingen hört talas om. Vidden av hur pass stort UMG verkligen är och hur många stora artister de haft hand om genom åren är svårt att greppa. UMG fortsätter med stor kraft att fortsätta vara ett skivbolag i världsklass.