Sony Music Entertainments artister

Sony Music Entertainment (SME) har kontor och skivbolag som täcker hela världen. Med sina dotterbolag har man genom åren byggt upp stora artisters karriärer och även fått vara en del av flera legendariska karriärer. Några av de skivbolag man har kontroll över idag är RCA Records, Columbia Records och Epic Records. Dessa tre skivbolag är individuellt väldigt stora skivbolag och SME:s flaggskepp. Dessa och andra skivbolag man äger har i sin tur flera andra skivbolag under sig, i varierande storlek.

Legendariska artister

Några av de stora namnen som SME har eller haft hand om räknas idag som legendariska och som gjort ett bestående intryck på musiken. Bruce Springsteen är ett av dessa namn. Han föddes 1949 och är känd för sitt arbete med E Street Band, sina poetiska texter, hans särpräglade röst och sina långa energiska scenuppträdanden. Hans konserter, ända från 1970-talet fram tills idag, är upp till fyra timmar långa. Han är en av världens mest sålda artister och fått 20 Grammy Awards, två Golden Globes och en Oscar. Ända sedan hans första album till hans senaste från 2014 är det Columbia Records han samarbetat med. Jimi Hendrix, den bortgångne amerikanske rockgitarristen, sångaren och låtskrivaren anses vara en av de mest inflytelserika elgitarristen i historien. Hans karriär var mycket kort men hans arv, efter hans död 1970, är fortfarande vida känt. Rock and Roll Hall of Fame beskriver honom som ”förmodligen den största instrumentalisten i rockmusikens historia”. År 2017 ingicks ett licensavtal mellan Sony Music Entertainment och Experience Hendrix L.L.C. Genom detta avtal kommer Hendrix musik, inklusive klassiker, aldrig tidigare hörda arkivinspelningar och filmade konserter göras tillgängliga via alla typer av media genom Legacy Recordings, vilket går under SME.

Det engelska rockbandet Pink Floyd bildades i London 1965 och är internationellt känt för dess progressiva och psykedeliska musik. Sedan 1975 fram till det sista albumet år 2015 är det genom Columbia Records som man lanserat musiken till marknaden i USA. I Storbritannien är det dock ett annat skivbolag som haft hand om detta. Totalt har sju album med Pink Floyd släppts i USA genom Columbia Records.

Stora artister idag

Ett flertal av de framgångsrika artisterna som är aktiva idag har ingått avtal med SME. Justin Timberlake är ett sådant namn. Hans två första album gavs ut av Jive Records, som idag inte finns kvar. Men då var det en del av RCA Music Group, som i sin tur var en grupp av skivbolag som var en del av Sony Music Entertainment. Jive Records gick i graven 2011 tillsammans med skivbolagen Arista och J Records och tillföll RCA Records. Sedan dess har Timberlakes album, med det senaste som utkom 2018, getts ut av RCA Records. Varumärket Jive används idag uteslutande av Sony Music France. Andra artister man har hand om idag är exempelvis Zara Larsson som gav ut sitt senaste album genom Epic Records. Andra artister man representerar är bland annat Pink, Kygo, Celine Dion och Beyoncé Knowles. Sony Music Entertainments plats som nummer två i världen är stark och med de stora skivbolag man har under sig så är deras plats inte hotad.