Sony Music Entertainment

Sony Music Entertainment (SME) är ett amerikanskt musikföretag som ägs av Sony. Företagets huvudkontor ligger i New York och är en filial under Sony Corporation of America, som i sin tur är ett helägt dotterbolag till den japanska elektronikkoncernen Sony. SME ingår i de skivbolag som kallas för ”Big Three” och är världens andra största skivbolag, efter Universal Music Group och framför Warner Music Group.

Historia

Sony Music Entertainment går tillbaka till år 1929 då American Record Corporation (ARC) grundades genom en sammanslagning av flera skivbolag. ACR förvärvades 1938 av Columbia Broadcasting System (CBS) och ARC bytte namn till Columbia Recording Corporation (CRC). 1951 bildades Epic Records av CRC själva och även Date Records ett par år senare. CRC hade strax innan dessa två skivbolag grundades fått en erkänd status som ett stort och ledande skivbolag. Man hade också i början på 1950-talet inlett ett brittiskt distributionsavtal med Philips Records. Då CBS bara hade rättigheterna till att använda Columbia Recording Corporation i Nordamerika var det Philips Records som lanserade musik och artister åt CRC i övriga delar av Amerika och Europa. När Philips Records år 1961 förvärvade Mercury Records öppnade det upp för CRC/CBS att bilda ett helt eget globalt skivbolag. Redan året efter öppnades fyra produktionslokaler för CRC i Los Angeles i Kalifornien, Terre Haute i Indiana, Bridgeport i Connecticut och Pitman i New Jersey och Columbia Records Corporation bytte namn till CBS Records. Man började köpa upp skivbolag i andra länder för sin CBS Records International Unit och inrättade sin egen brittiska distributionskanal med förvärvet av Oriole Records. Med sina nyförvärv och en aggressiv marknadsföring av sitt namn var man redan 1965 ett globalt skivbolag, det tog alltså bara några få år att bygga upp sig ett eget nätverk av skivbolag för att få ut sin musik över hela världen.

Sony kommer in i bilden

Med sin allt starkare status på världsmarknaden väcktes Sonys intresse och 1968 bildade CBS och Sony det som kom att kallas CBS/Sony Records. Det var en joint venture för japanska affärer. Med Sony som en stor utvecklare bakom cd-skivan byggdes en produktionsanläggning i Japan vilket möjliggjorde för CBS Records att ge ut sina första cd-skivutgåvor för den amerikanska marknaden 1983. CBS var 1987 det enda av de tre stora amerikanska tv-nätverken som ägde ett skivbolag, men samma år förvärvade Sony CBS Records för två miljarder dollar och försäljningen slutfördes den 5 januari 1988. 1991 bytte Sony namn på skivbolaget till det nuvarande Sony Music Entertainment. Sony ingick joint venture med Bertelsmann när de slog ihop Sony Music Entertainment med Bertelsmann Music Group och etablerade Sony BMG Music Entertainment. I slutet 2008 förvärvade Sony Bertelsmanns andel i Sony BMG Music Entertainment och bolaget blev nu ett helägt dotterbolag till Sony Corporation genom sitt amerikanska dotterbolag Sony Corporation of America. En månad efter att affären avslutats togs BMG bort ur namnet och skivbolagets namn blev återigen Sony Music Entertainment. Den nuvarande logotypen har funnits med sedan mars 2009. SME:s historia är både lång och komplex, med förvärv, joint ventures, uppköp och namnbyten, men det har fått SME dit de befinner sig idag. Det näst största skivbolaget i hela världen.