Roxettes uppgång och fall

I denna del tänkte vi ta en närmare titt på en av Sveriges största grupper som även lyckades med att tillhöra flera av dom stora skivbolagen som EMI, Warner, Parlophone, Edel Music och Capitol.

Roxettes start

Roxette som blev Sveriges första popexport på 1990 talet med en slående image och fångande blandning av pop och rock bestod av Marie Fredriksson och Per Gessle, Gessle blev en solostjärna i början på 1980 talet efter att tidigare spelat i det mycket populära bandet gyllene tider. Han upptäcktes av den tidigare Abba chefen Thomas Johansson som letade efter låtar till ett Frida-album. Under tiden var Marie en låtskrivare och sångare med egna framgångar inom Sverige men 1985 parade Johansson ihop dem och dom blev Roxette och spelade in låtar i Gessles studio i Halmstad och det dröjde inte länge innan dom erövrade Sverige och även USA mycket tack vare en populär ballad, it must have been love som även användes på soundtracket till filmen Pretty Woman.

Men det hela började med en sång skriven av Per som hette Svarta Glas, han letade efter en svensk sångare som skulle kunna spela in den men Marie vägrade men Per gjorde en engelsk version av den som hette, Neverending love och Rolf Nygren som var verksam på skivbolaget EMI föreslog att Per skulle utföra den själv tillsammans med Marie, dom hade redan träffats ett antal gånger och Marie hade till och med sjungit med Per och Gyllene tider 1981, Marie accepterade och Neverending Love blev en stor hit i Sverige. Gruppens namn Roxette blev taget från en av Per favoritgrupper på 1970 talet, Dr. Feelgood som hade gjort en låt med just Roxette var en stor inspiration för Per och hans val av karriär. 1986 släpptes deras första album ut i Sverige och Pearls of Passion följdes av The Rock Runt Riket Tour 1987 där även Ratata och Eva Dahlgren medverkade och mer än 110 000 människor besökte deras olika spelningar i landet. 1988 släpptes albumet Look Sharp som blev en framgång i Sverige men en flopp utomlands ända till något hände som förändrade allt för gruppen, en utbytesstudent från USA fattade tycke för gruppen och när han återvänder till USA hade han en kopia med sig av gruppen och gick till den största radiostationen i Minneapolis och bad dom lyssna på albumet eftersom det var så otroligt bra och snart klev låten The Look upp på topplistorna utan att albumet ens hade släppts i USA. En sak som slår mig när jag har läst om flera populära grupper och hur deras framgångar startade så ser man att det har funnits en hel del motgångar där skivbolag nobbat dom samt att det varit en del tillfälligheter som gjort att dom blivit upptäckta eller som i Roxettes fall spridna i världen så min slutsats är att aldrig ge upp och våga misslyckats för efter varje misslyckande kommer man ett steg närmare en framgång om man jobbar hårt och envist med det man är bra på.