Om musikföretaget EMI

Det brittiska bolaget EMI som är en förkortning av Electric and Musical Industries Ltd. grundades år 1931 och räknas som det äldsta musikföretaget som finns. Sedan bolaget köptes upp av Universal år 2012 har EMI ändrat sin inriktning en aning för att kunna konkurrera med musikindustrins förändringar och utveckling.
Men hur musikföretaget EMIs historia ut och hur ser bolaget ut idag? Detta kan man läsa lite mer om i denna artikel.

När EMI grundades

EMI grundades år 1931 och vart snabbt ett av de fyra ledande musikföretaget tillsammans med bolagen Universal Music Group, Warner Music Group samt Sony Music Entertainment. Från starten bildades EMI genom en sammanslagning av de två brittiska bolagen Columbia Graphophone Company samt Gramophone Company. De sammanslöt sig och fick namnet Electric and Musical Industries Ltd. som de senare förkortade till EMI Ltd. Ett av bolagets mer framgångsrika band är till exempel Sex Pistols som skrev kontrakt för EMI den 8 oktober 1976. Efter skilda vyer och åsikter upphörde dock kontraktet med Sex Pistol efter mindre än ett år och de skrev istället kontrakt med Virgin Records. Då bandet kände sig illa behandlade av EMI valde de att släppa en hatlåt om bolaget som de kort och gott namngav EMI. Senare fick bandet återigen återgå till EMI som kontrakterade bolag då Virgin Records köptes upp av EMI.  EMI tog även plats i den amerikanska musikbranschen genom att år 1955 köpa upp det enorma och mycket etablerade bolaget Capitol records som grundades redan år 1897. Med sina många år i branschen vart Capitol Records ett stort genombrott för EMI på den amerikanska musikscenen då de kunde ta del av deras kontakter och signade artister.  Totalt har idag EMI över 5000 anställda världen över och har fortfarande stort inflytande på musikindustrin tack vare sina många signade artister, dotterbolag och skivmärken.

EMI säljs till Universal Music Group

År 2012 beslutade man att sälja EMI till det enorma musikbolaget Universal Music Group som också är en av de ledande och har många mycket framgångsrika artister och band på sin lista. Valet att sälja EMI berodde på flera faktorer. Men en stor anledning var för att stärka de båda musikföretagen efter den förändrade marknaden. Köpet granskades av både EU och de amerikanska myndigheterna och de godkända sedan försäljningen. Det särskilda avtalet gjorde dock att Universal var tvungen att göra sig av med vissa märken som till exempel Parlophone som då istället Warner fick överta. Sedan den 21 september 2012 ägs därför EMI av Universal Music Group.

EMI Sverige

Sverige har också ett kontor för EMI och tar hand om och samarbetar med de svenska signade banden och artisterna. Sedan 1990-talet har EMI Sverige sitt huvudkontor på Östermalm i Stockholm.I utbudet av signade artister hos EMI Sverige hittar man flera av Sveriges musikelit och de är ständigt under utveckling för att hålla god och stark takt till musikindustrin och dess efterfrågan av artister. Även fast EMI numera ägs av Universal fortsätter de att följa sina egna spår och utvecklas som bolag.

Idag har EMI kontor runt om i världen för att kunna vara globalt aktiva.