Avicii hans start till slut

20 april 2018 är ett datum som många nog inte glömmer då vi nåddes av nyheten att Avicii var funnen död i Muskat, Oman. Snabbt fylldes sociala medier både i Sverige och utomlands av nyheten och många var det som var chockade och ledsna över den tragiska bortgången, hyllningarna och kondoleanserna strömmade in både från kända och okända människor, kyrkor i Sverige ringde och i Holland spelade några kyrkor hans musik via klockorna.

Avicii som egentligen heter Tim Bergling föddes i Stockholm 1989 och var en musikproducent och discjockey som började göra housemusik som hobby redan vid 8 års ålder och flera av hans låtar från den tiden finns tillgängliga på internet gratis idag på olika forum och bloggar.  Namnet Avicii betyder den lägsta nivån av buddhistiskt helvete och han valde det namnet eftersom hans riktiga namn redan var upptaget på myspace, så här i efterhand kan man fundera på om valet av namn speglade hans inre kriser som numera är kända. 2008 startade han ett samarbete med musikmanagern och skivbolagsägaren Arash Pournouri som pågick ända fram till 2016. 2010 gavs singlarna RIdvan, Bromance och My felling for you ut och framförallt Bromance lyckades klättra sig in på topplistor runt om i världen, senare släpptes versionen Seak Bromance som lyckades ta sig ända upp till förstaplatsen på en topplista. David Guetta fick hjälp av Tim 2011 då dom tillsammans arbetade med låten Sunshine some blev en stor hit för David och även grammy nominerad. Det stora genomslaget för Tim kom i slutet av 2011 då han släppte singeln Levels som kom att bli en hit runt om i Europa med bland annat 3 stycken första platser i Ungern, Norge och Sverige. Under 2012 fick Tim möjligheten att spela med Madonna live på Ultra musikfestivalen i Miami vilket ytterligare stärkte hans popularitet. 2013 startade han en kampanj där människor kunde sända in effekter och beats och sammanlagt fick han in över 13 000 bidrag från 4000 artister som renderade i att låten X you skapades.

13 september gav han ut sitt första album som hette True och dess första singellåt Wake Me Up som släppts tidigare i juni hade redan blivit en stor framgång runt om i världen och den såldes så pass mycket att han fick i 25 länder guld eller platina plaketter, den var även etta på Itunes i 60 länder och belönades här i Sverige som årets danslåt på P3 guld gala. Wake me up var även en stor anledning till att Avicii fick ta emot regeringens musikexportpris under 2014 och i februari blev den även den sång som spelats flest antal gånger på Spotify med över 200 miljoner spelningar, idag har sången spelats nästan 800 miljoner gånger bara där men är numera inte ens bland dom 60 mest spelade men Avicii är fortfarande en av få svenskar som finns på listan över dom mest 100 spelade sångerna någonsin på Spotify. Återkommer med mer om Avicii och hans fortsatta framgångar och motgångar i nästa artikel så hoppas ni återkommer.