Allt om The Beatles

The Beatles räknas fortfarande som en av världens mest kända band, trots att de var aktiva under 60-talet. Bandets medlemmar, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr, kom alla från Storbritannien. Lennon och McCartney skrev större delen av bandets musik, som fick stort erkännande för sin särskilda stil som blandade pop, rock, skiffle och flera andra musikgenrer. Bandet löstes upp 1970 på grund av skiljaktigheter inom bandet. Men allt började i Liverpool.

 

Uppstarten

Lennon var den första att bilda ett band, The Quarrymen, som han startade efter att hans mor gått bort i en bilolycka och Lennon drabbades av hård och svårt ångest. Under en av bandets spelningar träffade han McCartney, och de blev vänner över sitt gemensamma intresse för musiken, samt över att McCartney också hade förlorat sin mor i ung ålder. McCartney drog sedan in Harrison i bandet, som bara var femton år vid den tidpunkten, men var så pass duktig på gitarrspel att han tilläts vara med ändå. Bandet bytte namn till The Beatles, och med hjälp av en manager fick de flytta till Hamburg för att kunna få tillgång till större spelningar.

 

Ringo Starrs tillkomst

Väl tillbaka i hemlandet igen fick McCartney bli bandets nya basist, då deras tidigare basist valde att stanna kvar i Tyskland. Bandet bestod nu av Lennon, McCartney, Harrison och trummisen Pete Best. Bandet lockade till sig en ny producent, George Martin, som ansåg att Bests trumspelande inte var tillräckligt bra för bandet. Han övertalade resterande bandmedlemmar att avskeda Best, som blev väldigt sårad av händelsen. Han ersattes med Ringo Starr, som spelade i ett annat band sedan innan.

 

Please Please Me

The Beatles samlades i Abbey Road studios, och spelade in sin första stora singel Love me do. Låten hamnade på plats nummer 17 på England musiktopplista, vilket självklart sågs som en stort lyckande. Därefter spelade bandet in låten Please Please Me, vilket hamnade på plats nummer 1 på topplistan. Succén var nu ett faktum och George Martin skyndade att anordna så att bandet kunde spela in ett helt album.  Albumet fick samma namn som hitsingeln, Please Please me, och stannade på bästsäljarlistan tills den byttes ut mot The Beatles nästa skiva.

 

Världskända

The Beatles skulle så småningom spridas i världen, först till Sverige, sedan slutligen till USA. Låtar på låtar släpptes, bandet fick medverka i olika shower, de spelade in en film och de fick träffa många kändisar, bland annat Bob Dylan, som kom att påverka Lennons låtskrivande under en period. Mötet med många musiker ledde även till att bandet kom i kontakt med cannabis, som senare skulle bytas ut mot drogen LSD.

 

Mordet på Lennon

Efter en längre period av bråk mellan bandet, beslöt de sig sig slutligen för att bryta upp. Många beskyllde detta på Yoko Ono, Lennons fru, men bandet själv ansåg att uppbrottet inte berodde på detta. Många fans hoppades länge att bandet skulle återförenas, men den drömmen försvann när Lennon mördades av av ett galet fan som planerat dådet i månader. Slutligen skulle även Harrison gå bort, i lungcancer. Trots sitt sorgliga slut, förblir The Beatles en av världens kändaste band, eller som tidningen Rolling Stone Magazine sa, “Det bästa bandet genom tiderna.”