Allt om Queen

Queens historia börjar i England år 1968 när Brian May och Roger Taylor inrättade SMILE-trion. Efter att Tim Staffell, basist och solist, lämnade bandet under våren år 1970, blir hans plats tagen av hans kollega Freddie Mercury. Freddie ansluter sig då till Maj och Taylor för att bilda QUEEN. År 1971 tog John Deacon bassistplatsen och slutförde kompositionen. Queen-medlemmarna är kända för att vara pionjärer av heavy metal, glamrock, ibland även i progressiv rock. Även om Freddie Mercurys personlighet har dominerat pressen har alla fyra medlemmarna gjort stora hits (Freddie Mercury – ”Bohemian Rhapsody”, Brian May – ”Vi kommer att rocka dig”, Roger Taylor – Ga Ga Radio, John Deacon – En annan som bidrar damman ”). För de flesta bandets album har varje medlem skrivit minst en låt och även om Freddie Mercury har gjort många träffar var han inte den dominerande komponisten. De fyra medlemmarna betraktades som lika när det gäller kreativitet och det är därför det var ett gemensamt beslut att ge äran till titeln Queen istället för att ta den individuellt. Med detta började dom sedan deras utsläpp av succé albumet ”The Miracle”.

Bandets början

SMILE-bandet

Början av bandets historia är relaterad till SMILE-bandet, där Brian May och Roger Taylor spelade tillsammans med Tim Staffell (bass voice). Freddie var då Tims rumskompis och följde noga repetitionerna och konserterna som bandet hade. Detta gjorde han även om han var en solist i andra band som Wreckage och Ibex. Freddie var dock mycket otålig att dela med sig av sina idéer om den musikaliska riktning som SMILE skulle ha utvecklat. År 1971 ansåg Tim Staffell att SMILE inte hade någon framtid och lämnade bandet för en annan, nämligen HUMPY BONG. Freddie tog hans plats omedelbart och tillsammans med de andra två bestämde de sig för att söka en basist så snart som möjligt. Endast några månader senare efter att de började söka så hittade de John Deacon. Gruppen började sina repetitioner kort därefter och deras första album, ”QUEEN”, släpptes år 1973.

Freddie Mercury

Freddie Mercury

År 1991 ryktes Freddie Mercury alltmer för att vara AIDS-infekterad. Även om ryktena var sanna så insisterade Mercury på att de inte var det. Bandet bestämde sig för att spela in ett annat album. Albumet vid namnet INNUENDO var även deras sista. Trots att hans hälsa blev värre, gjorde Freddie Mercury ett stort bidrag till att göra detta album. Albumet innehöll låtar så som ”Innuendo”, ”Headlong”, ”The Show Must Go On” och ”These Are Days Of Our Lives”. Den 23 november 1991 ligger Freddie på sin dödsbädd och bestämmer sig för att göra ett sista uttalande. Den världsberömda sångaren erkänner nämligen sin sjukdom. Den 24 november 1991, 24 timmar efter det här meddelandet, dog Freddie Mercury vid 45 års ålder. Hans begravning var väldigt diskret och religiöst där han var omringad av familj. Den 20 april 1992 var bandfläktar närvarande vid en hyllningskonsert av Freddie Mercury, som spelades på samma Wembley-stadion. Annie Lennox, Guns’n’Roses, Def Leppard, Elton John, George Michael, David Bowie, Metallic och Liza Minnelli (tillsammans med andra Queen-medlemmar) sjöng bandets bästa låtar.