Allt om Queen

När Freddie Mercury dog 1991, bara 45 år gammal, trodde nog de flesta att det också var slutet för ett av Storbritanniens mest framgångsrika rockband. Queen som slog igenom 1974 hade sedan sitt genombrott varit en ständig inspiration med både sin nyskapande musik, sina konserter och sina musikvideos.Men där hade man fel!

Så började det

Bandet började spela ihop med de tre medlemmarna Freddie Mercury, Brian May och Roger Taylor. Alla med akademisk examen och med en solid bakgrund. Brian May stod för gitarrspelet som under åren höjts till skyarna för sin virtuositet, Roger Taylor satt vid trummorna och den flamboyante Freddie Mercury stod för sången. Som fjärde medlem hoppade basisten John Deacon in året efter genombrottet.

 

Queen hade några särskilda kännetecken i både sin musik och sin image. Stilar blandas hejvilt och huller om buller till en enda stor enhet och det finns inga direkta gränser för vilka stilar som kan sättas mot varandra. Det är allt från folkmusik, gammal music hall till opera och ren progressiv hårdrock. Låtarna sträcker sig från lugna vackra ballader till riktiga röjarlåtar som sjungs på fotbollsmatcher over den långa och världsberömda “Bohemian Rhapsody”.

Queen har inte egentligen haft några riktigt djupa dalar i sin karriär. Sedan genombrottet på 1970-talet har de hängt fast i toppen eller just där nedanför. När skivalbumen gått sämre hos kritiker och fans har man kontrat med livekonserter. Nästan varje låt fick en musikvideo som den skulle lanserades med och många av dem var banbrytande. Detta var ju på MTV-tiden när en bra musikvideo kunde spelas för en gigantisk publik nästan dygnet runt och avgöra en låts eller ett bands öde. Och Queen visste hur man skulle hantera den nya kanalen. Video efter video gjorde att det blev rubriker.

Musiken

Inspelningarna av musiken gick till på samma sätt. Med ett mycket känsligt finger i luften har Queen lyckats hålla sig öppet för förändringar i musikbranschen och för ny teknik. Istället för att hålla fast vid det som har varit och som en gång bar de till succé, har man medvetet valt att låta var och en av bandmedlemmarna utvecklas och skriva sin egen musik som de andra i bandet sedan backat upp och därmed skapat det helt unika soundet för Queen.

musik gudar

Det är naturligtvis omöjligt att prata om Queen utan att mer nämna Freddie Mercury. Även om han faktiskt bara var en fjärdedel av bandet och inte skrev all musik, var det ändå han som var frontman och den som tydligast satte imagen för bandet. Utbildad inom grafisk design och med en utpräglad känsla för det dramatiska och uppseendeväckande, åstadkom han också ett ständigt surr kring allt vad bandet gjorde. Hans svaghet för dramatik visade sig även i hans soloskivor där han äntligen kunde gå fram inom opera på bred front. Bandet som var känt för sina liveframträdanden och för att verkligen kunna leverera till sina fans, gjorde flera av de mest berömda live konserterna i rockhistorien. Och filmen “Bohemian Rhapsody” har ytterligare odödliggjort bandet.

Queen lives on!

Efter Freddie Mercurys död fortsatte Brian May och Roger Taylor med bandet. Nu med en lång rad gästartister och ständiga turneer. På senare år har man hittat fram till Adam Lambert som sångare och turnerar nu världen runt med “Queen + Adam Lambert”. Basisten John Deacon hoppade av i sluetet på 1990-talet, men kvar finns Brian May och Roger Taylor.